Skip to content
Odden

Åpningstider - fredag 17. mai:10:00-19:00

Odden
  • Hjem
  • Butikkoversikt
    • Butikker
    • Servering
  • Nyheter
  • Om oss
  • Tilbakemelding
  • Gavekort
  • |

Hvordan dekke bordet til fest?

Vi går inn i en måned fylt av festligheter. Kanskje du skal arrangere dåp eller konfirmasjon, bryllup eller 17. mai og tenker, hvordan dekker jeg egentlig ett festbord? Det er mye å holde styr på, selv for den som har gjort det før. Vi har derfor samlet tips, triks og huskeregler på de tingene som de fleste synes er vanskelig i denne guiden til riktig borddekking!

Bestikk

Når du dekker et formelt bord, starter du med bestikket. Legg kniven til høyre for tallerkenen med eggen pekende innover, og skjeen ytterst til høyre for kniven. På venstre side av tallerkenen plasserer du gaffelen. Hvis det serveres flere retter, husk at bestikk for bruk først plasseres lengst ut til siden. For eksempel, bestikk til forrett ytterst, og så hovedrett, og så videre inn mot tallerkenen.

Tallerkener

Når det kommer til tallerken så er det også regler man skal følge for når visse mindre asjetter skal brukes og i hvilken rekkefølge de skal plasseres.

Hvis du lurer på i hvilken rekkefølge tallerkenene skal legges, så husk at de skal plasseres i den rekkefølgen som gjestene kommer til å bruke dem, på samme måte som med bestikket.

Bruk av dekketallerken er vanlig ved formelle anledninger. Denne ligger nederst og fungerer som base for andre tallerkener som benyttes gjennom måltidet. Skålen for suppe eller en mindre tallerken for forrett plasseres over dekketallerkenen. Asjetten (småretter eller brødtallerken) plasseres til venstre for de større tallerkenene.

Glass

Glassene arrangeres etter hvilke drikker som serveres først. Her er et eksempel på den grunnleggende rekkefølgen fra venstre til høyre:

1 Plasser vannglasset øverst til venstre for tallerkenen.

2 Plasser eventuelle vinglass til høyre for vannglasset, med hvitvinsglasset nærmest tallerkenen og deretter rødvinsglasset.

3 Plasser champagneglass eller fløteglass til høyre for vinglassene, om det skal serveres dette.

4 Plasser ølglasset eller pilsnerglasset nederst til høyre for tallerkenen.

Kuvert

Kuverten refererer til plassen og utstyret for en person ved bordet. Det inkluderer bestikk, tallerkener, glass og serviett. Kuverten brukes spesielt i formelle sammenhenger hvor hvert bordoppsett er nøye planlagt for å reflektere måltidets flyt og stil.

Servietter

Servietten plasseres enten på dekketallerkenen eller til venstre for gaffelen. Ved en svært formell anledning kan den foldes kunstnerisk og plasseres i glasset.

Servering og Etikette

Serveringen foregår fra venstre, mens drikke serveres fra høyre. Når du er ferdig med å spise, legg bestikket i en posisjon på tallerkenen som viser til klokken fire og tjue over. Dette signaliserer at du er ferdig med måltidet. Når du holder et vinglass, hold i stetten for å unngå å varme opp drikken. Disse små detaljene i etiketten viser respekt og oppmerksomhet til vertskapet og de andre gjestene.

Nå er du klar til å arrangere selskap. Og om noe går galt skal det i alle fall ikke stå på borddekkingen. Til syvende og sist skal det være hyggelig å arrangere middagsselskap, så husk å senk skuldrene, dette går fint!